Annonse

Alle som har passert 50 år burde se etter disse 4 tegnene på benskjørhet!

Av

Osteoporose er en tilstand med redusert beinmasse og endret beinstruktur, som skyldes at vevet har for lavt innhold av kalsium. Dette medfører at beinet blir porøst, noe som svekker skjelettets styrke. Svekkelsen er en risiko tilstand og gir ingen symptomer før man får et brudd.

Bilde: Kilde

Folkehelseinstituttet anslår at ca. 240 000 nordmenn har osteoporose. Tilstanden rammer hver tredje kvinne og hver femte mann på landsbasis, og blir derfor kalt den skjulte kvinnesykdommen.

Når en blir eldre er det normalt å tape noe benmasse, men reduseres benmassen så mye at den kommer under ett fastsatt nivå defineres det som osteoporose, eller benskjørhet. Benmassen er da mer porøs og dette fører derfor til en økt risiko for brudd.

Andre faktorer som kan gjøre at man er i faresonen er eksempelvis brudd/beinskjørhet i slekten, røyking, at man drikker mye alkohol, at man beveger seg for lite eller langvarig bruk av kortison.

Her er fire faresignaler på at beinmassen er redusert og på at man kan ligge i faresonen for beinskjørhet.


1. Plutselig eller intense ryggsmerter

Ryggsmerter kan ha flere årsaker, men om man opplever plutselige ryggsmerter som forverres av å stå eller gå, kan det være tegn på brudd i ryggraden som kommer av beinskjørhet. Det kan også være vanskelig å bøye seg fremover, løfte ting eller vri på kroppen.

Bilde: Kilde

2. Ofte plaget av brudd

Siden dette kan være en «skjult sykdom» kan beinskjørhet ofte oppdages overraskende, for eksempel om man får et beinbrudd. Om man dessuten rammes av brudd ved hverdagslig aktivitet som normalt sett ikke burde være skadelig, det at man går inn i et bord eller ramler fra stående posisjon, kan det være et tegn på langt fremskreden beinskjørhet.

Bilde: Kilde

3. Endring av høyde

Det er viktig å følge med på lengden sin. Får du mer enn tre centimeter redusert høyde kan tyde på ryggbrudd. Ifølge Norsk Helseinformatikk brukes røntgen hos personer som har blitt lavere, for å finne ut om pasienten har fått beinskjørhet. Om du har mistet noen centimeter av høyden din, kan det være lurt å ta kontakt med lege.

4. Forover lent holdning

Om ryggraden endrer form kan man bli krokrygget og få en fremover lent holdning. Hvis flere ryggvirvler i ryggen klemmes sammen på grunn av osteoporose, kan ryggraden forandre form.

Ved å ta vare på skjelettet kan man redusere risikoen for beinskjørhet. Det er viktig å mosjonere jevnlig med turer eller jogging, hold deg i aktivitet hver dag.

Fysisk aktivitet har gunstig innvirkning på skjelettet, men også på muskelstyrken og falltendensen. Derfor anbefales mosjon generelt. Styrketrening av store muskelgrupper er også nyttig.

Pixabay

Anbefalt daglig inntak av kalsium for voksne er cirka 800 mg pr dag. En liter melk gir litt over 1000 mg (1 gram) og 100 gram gulost inneholder cirka 800 mg kalsium. Vitamin D-behovet får man dekket med sollys på kroppen i sommerhalvåret, og ved inntak av fet fisk eller 5-10 ml tran daglig. Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 µg (400 IE) per dag for de som er under 75 år, og 20 µg etter fylte 75 år.

Del videre slik at alle du kjenner kan lese dette!
Dette er viktig informasjon alle over 50 burde lese!

LES OGSÅ: Opplever du kramper i beinet om natten? Slik kan du enkelt behandle det selv!


Forsidebilde: Kilde

Relaterte artikler