Annonse

Her er 6 tegn på at du kan være overfølsom overfor gluten!

Av

Her er tegnene på at du kan være overfølsom overfor gluten!

En hveteallergi er en immunrespons mot noen av proteinene som er tilstede i hvete, bygg og rug. Det er vanligst hos barn. Rundt 65 prosent av barn i 12 års alderen sliter med hveteallergi.

Bilde: Kilde

Det er en auto immun sykdom som rammer ca. 1% av befolkningen og kan føre til skade i fordøyelsessystemet.


Cøliaki er en kronisk tarmsykdom, hvor man ikke tåler matens innhold av proteinet gluten.

Og du må overholde en diett resten av livet. Hvis du fortsetter med å innta gluten, kan det gi komplikasjoner i form av mangel på vitaminer og mineraler, benskjørhet og økt risiko for kreft i tynntarmen. Denne risikoen forsvinner når du holder deg unna gluten.

Pixabay

Sykdommen skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Dette er en reaksjonen mellom kroppens immunsystem, og gluten får tynntarmens slimhinne til å miste flimmerhår og dermed, i varierende grad, evnen til å oppta næringsstoffer. Tendensen til cøliaki er arvelig, og hyppigheten av cøliaki er opptil 10 ganger større blant slektninger til cøliakipasienter.


Her er noen av tegnene og symptomene på glutenintoleranse:

  1. Oppblåsthet

Oppblåsthet er når du føler deg som om magen din er hoven eller full av gass etter at du har spist. Dette kan få deg til å føle deg elendig. Selv om oppblåsthet er svært vanlig og kan ha mange forklaringer, kan det også være et tegn på glutenintoleranse.

Faktisk er følelsen oppblåst mage en av de vanligste klagene til personer som er følsomme eller intolerante mot gluten.

Bilde: © brooke.is.balanced / Instagram
  1. Hormonforstyrrelser

Hormonelle forstyrrelser kan oppstå i form uregelmessig menstruasjon, PMS, søvnforstyrrelser og plutselige vektforandringer. Glutenintoleranse kan gjøre at puberteten og graviditeten kan forsterkes.

  1. Hodepine

Mange opplever hodepine eller migrene en gang imellom. Migrene er en vanlig tilstand, 10-12% av den vestlige befolkningen opplever det regelmessig.

Studier har vist at gluten intolerante personer kan være mer utsatt for migrene enn andre.

Hvis du har vanlig hodepine eller migrene uten tilsynelatende årsak, kan du være følsom overfor gluten.

Bilde: Kilde

 

  1. Trøtthet

Å føle seg trøtt er svært vanlig og vanligvis ikke knyttet til noen sykdom. Men hvis du hele tiden føler deg veldig sliten, bør du undersøke muligheten for en underliggende årsak.

Gluten intolerante personer er svært utsatt for tretthet og slapphet, spesielt etter å ha spist mat som inneholder gluten. Studier har vist at 60-82% av gluten intolerante personer ofte opplever tretthet og slapphet.

Videre kan glutenintoleranse også forårsake jernmangelanemi, noe som igjen vil føre til mer tretthet og mangel på energi.

  1. Hudproblemer

Glutenintoleranse kan også påvirke huden din. Små væskefylte blærer som kalles dermatitt herpetiformis er hud manifestasjon av cøliaki.

Alle som har sykdommen er følsomme for gluten, men mindre enn 10% av pasientene opplever fordøyelsessymptomer som indikerer cøliaki.

Videre har flere andre hudsykdommer vist forbedring når de er på et glutenfritt kosthold. Disse inkluderer, psoriasis, en inflammatorisk sykdom i huden preget av avskalling og rødlig hud.

  1. Vondt i muskler og ledd

Det er mange grunner til at folk opplever smerter i ledd og muskler.

Det er en teori om at de med cøliaki har et genetisk bestemt overfølsomt som gir utslag på nervesystem. Derfor kan de ha en lavere terskel for å aktivere sensoriske nevroner som forårsaker smerter i muskler og ledd.

Videre kan eksponering for gluten forårsake betennelse hos glutenfølsomme individer. Betennelsen kan føre til utbredt smerte, inkludert i ledd og muskler.

Bilde: Kilde

Glutenintoleranse kan ha mange symptomer.

Vær imidlertid oppmerksom på at de fleste symptomene på listen ovenfor kan ha andre forklaringer også.
Likevel, hvis du regelmessig opplever noen av dem uten en åpenbar årsak, kan du reagere negativt på gluten i kostholdet ditt.

I dette tilfellet bør du konsultere en lege eller prøve midlertidig å fjerne gluten fra kostholdet ditt for å se om det hjelper.

Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg til å føle deg bedre i kroppen!
Husk å dele videre denne artikkelen med dine venner, de som trenger det vil garantert takke deg!

LES OGSÅ: Er du usikker på om du har glutenintoleranse? Se etter disse tegnene!

Forsidebilde: © brooke.is.balanced / Instagram

Relaterte artikler