15.6 C
Oslo
mandag, september 25, 2023
HjemDagens7 ting barna dine bør kunne når de har fylt 13 år...

7 ting barna dine bør kunne når de har fylt 13 år – Nr. 7 er den aller viktigste i vår tid!

- Annonse -

Det er ingen tvil om at barna lærer massevis på skolen.

Mens de akademiske tingene er viktig, er det ironisk nok viktige ferdigheter i livet som de aldri vil lære på skolen. Disse læres et annet sted: i hjemmet.

- Annonse -

Hvis du ikke vil at barnet tilbringer sitt første år som student med å ta feil av tøymykner og vaskemiddel eller spise nudler som eneste næringskilde, hvorfor ikke gi dem en en pangstart på sine livsferdigheter allerede i barndommen?

Her har vi identifisert syv ferdigheter barnet kan begynne å lære før de ungdomsskolen.

1. Hvordan lage et måltid
Å lære å lage mat har enorm verdi. Hjemmelagde måltider har en tendens til å være sunnere enn fastfood, og det er mye rimeligere å lage mat hjemme enn å spise ute.

- Annonse -

Å gi barna tillit på kjøkkenet kan bidra til å ruste dem opp for sunne levevaner i fremtiden. En god idé? Lær dem enkle og sunne oppskrifter de kan trygt gjøre. Sjansen er at de vil ha dem i sitt repertoar, selv etter at de har flyttet hjemmefra.

Bilde: Simplemost

2. Forstå penger og grunnleggende økonomi
Flere skoler har økonomi kompetanse i fagprogrammet siden ungdom ofte er sjanseløse med budsjetteringen. Gi barna et forsprang ved å lære dem om budsjettering og administrere utgiftene sine.

Pixabay

3. Klesvask
Å lære barna vaskerommet å kjenne er grunnleggende. Ved den tiden barna er på skolen, bør de være i stand til å skille klær, og vet hvordan de skal bruke vaskemaskin og tørketrommel.
Bonuspoeng hvis du kan lære dem å stryke. Dobbel bonus hvis du kan lære dem å få sine egne grønske- og sjokoladeflekker ut.

Bilde: Simplemost

4. Grunnleggende husarbeid
I tillegg til vaskerom, hjelp barna å gjøre det til vane å holde et ryddig hjem. Dette kan omfatte husarbeid som støvsuging, støvtørking, rengjøring og hagestell.
Læring om et rent, organisert hjem vil ikke skje på magisk vis og det må læres å bli en ansvarlig, selvforsynt ungdom.

Bilde: Simplemost

5. Hvordan handle dagligvarer
Vi har allerede vært innom matlaging. Men like viktig er det å lære å skrive en handleliste og holde deg til den.
Matbutikk er full av både fristelser og verdifull lærdom, alt fra fra å lese næringsinnhold og å finne gode tilbud.

Pixabay

6. Å takle å mislykkes
Vekker du fortsatt tenåringen din før skolen hver dag? Har du latt barna slippe konsekvensene hver gang de glemmer leksene eller lar et prosjekt henge til siste minutt?
Jo før de lærer å løse problemer og se at deres handlinger har konsekvenser, jo bedre vil de bli som voksne.

Pixabay

7. Hvordan håndtere stress
Stress kommer fra mange hold for tenåringer: Fra lekser til tester, sport eller fritidsaktiviteter, og opprettholde vennskap. Og da har vi ikke engang nevnt verstingene: Sosiale medier, kroppspress, motepress og det enorme presset tenåringer har på seg til å lykkes! Det er klokkeklart at barna har har nok å stresse med allerede! Hvorfor ikke hjelpe dem å lære hvordan å bekjempe det når de er unge?
Lær barna hvordan de skal håndtere stress og hjelpe dem til å forstå viktigheten av søvn, egenomsorg og det å ikke bry seg med hver minste lille ting.

Pixabay

Vi håper du syns dette var noen gode råd! Del videre med dine venner!

Forsidebilde: Simplemost

 

 

Flere artikler
Scroll nedover

-- Annonse --
- Annonse -

MEST POPULÆRE

- Annonse -