10.7 C
Oslo
fredag, juni 2, 2023
HjemHelseDette er tidlige tegn på diabetes - Har du noen av disse,...

Dette er tidlige tegn på diabetes – Har du noen av disse, bør de tas på alvor!

- Annonse -

Diabetes finnes i 3 forskjellige typer, diabetes 1 er noe man ofte får i ung alder, diabetes 2 sees ofte i sammenheng med overvekt, og svangerskaps diabetes som oppstår under graviditet.

Pixabay
- Annonse -

 

 Rundt 200 000 nordmenn er diagnostisert med diabetes 2, men det er store mørketall her, så det antas at dette tallet er dobbelt så høyt. Grunnen til det er at mange tegn på diabetes sees på som ubetydelige.  

Pixabay
- Annonse -

 

Ubehandlet diabetes kan påvirke livskvaliteten på lang sikt, og det kan korte ned levetiden. 

Det er derfor viktig å være oppmerksom på tidlige tegn til diabetes, slik at man kan få diagnose og rett behandling så tidlig som mulig. 

 

Her er listen over de mest vanlig tegnene på diabetes: 

* Hyppig vannlatning, og ekstrem tørste. Dette er det mest vanlige tegner, og kommer av at sukkerinnholdet i blodet stiger og det blir sukker i urinen.

Pixabay

 

* Vekttap som ikke kan forklares kommer av at det blir økt sukker i urinen, som gir kalori tap så kroppen tar av reservene og det blir vekt nedgang. 

* Økt tretthet kommer av at insulin ikke lenger har den vanlige funksjonen, mangel på glukose vil gi økt tretthet, og følelsen av å være dehydrert vil gi økt tretthets følelse.

Pixabay

 

* Overdreven sultfølelse kommer også av mangel på glukose og de kraftige svingningene i blodsukkeret. Spiser du normalt, men fortsatt føler deg sulten bør du kontakte legen. 

 * Mørke flekker i huden som kommer plutselig, kan være et tegn på diabetes. Disse oppstår oftest på nakke/hals, i armhulene, bak knær og i lysken. 

 * Sår som gror saktere enn vanlig kommer ofte av betennelses tilstander. Økt insulin og blodsukker kan være betennelses fremkallende, og vil kunne påvirke grotiden i sår. Dette sees oftest på ben. 

 * Stikkinger i hender og føtter kan komme av dårlig blodsirkulasjon forårsaket av diabetes. Fordi hender og føtter er lengst unna hjertet, vil disse bli rammet først. 

* Kroppskløe kan oppstå når det blir overskudd av sukker i urinen, vil det tas væske fra andre steder i kroppen din. Fordi huden er ditt største organ, vil det være naturlig at væsken tas derfra. 

 * Tåkesyn behøver ikke å tyde på synsproblemer, det kan derimot være et tegn på diabetes. Det kan oppstå forandringer i øyets netthinne pga diabetes, det vil ofte gå tilbake til normalt med medisiner.

Pixabay

Ubehandlet diabetes kan gi varige skader og redusere livskvaliteten betydelig. Noe av dette vil ikke være reversibelt, dersom man venter for lenge med å gå til lege og bli diagnostisert. 

 Har du en mistanke om at du kam ha diabetes, ta kontakt med legen tidlig så slipper kanskje noen av disse plagene.
Som med de fleste sykdommer er tidlig behandling viktig med diabetes. 


 Del dette slik at vi kan sammen kan spre denne kunnskapen!

LES OGSÅ: Dette er tegn på at kroppen din får i seg for mye sukker!

Forsidebilde og kilde: Kilde

 

 

Flere artikler
Scroll nedover

DU LIKER KANSKJE OGSÅ

-- Annonse --

FLERE ARTIKLER

- Annonse -

MEST POPULÆRE

- Annonse -