Annonse

Dette kan skje om ignorerer glutenintoleranse for lenge! Sjekk symptomene her!

Av

Gluten finnes i et stort antall matvarer og det skal alltid fremgå av varedeklarasjonen om matvaren inneholder gluten.
Dersom du er glutenintolerant, eller kjenner ubehag når du spiser gluten, og det ikke fremgår av varedeklarasjonen om varen er glutenfri.
(f.eks. hvis du spiser ute eller handler i et bakeri) så spør alltid om matvaren er glutenfri, eller om det finnes et glutenfritt alternativ.

Glutenintoleranse er en kronisk sykdom som skader tarmen om man spiser feil kost.
Jo tidligere man oppdager det jo bedre blir fordøyelsen og magen.

Pixabay

Sykdommen er vanskelig å oppdage, symptomene kan også variere ut fra alder slik at voksne kan oppleve mer diffuse symptomer uten direkte tilknytning til magen, mens barn kan få plager som oppblåst mage.


Har du problemer med magen

Pixabay

Har fordøyelsesproblemer, som gass, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Så er dette vanlige tegn, men prøv da for all del å unngå brød


Går du ned i vekt


Pixabay

Om du helt uforklarlig går ned i vekt kan det være at du har glutenintoleranse. Tarmtottene har da blitt skadet om du føler deg dårlig og har liten appetitt, dette er vanlige bivirkninger.


Plages du av hodepine

Pixabay

Mange udiagnostiserte gluten intolerante plages av hodepine. Smerten starter ofte mellom 30 og 60 minutter etter at man har spist feil mat


Hudproblemer

Pixabay

Hvis du er allergisk mot gluten, kan det påvirke huden din på flere måter.
Får du kløende utslett på albuer, underarmer og rumpe, og det ligner på eksem eller psoriasis kan det skyldes hudcøliaki.
Med glutenfri kost forsvinner de ofte innen et år.

De som har hudsykdommen «dermatitis herpetiformis» har ofte cøliaki i tillegg.
Utslett er vanlig når det kommer til matallergi, og dette gjelder selvsagt også gluten.


Vondt i kroppen

Har du glutenintoleranse tar du ikke opp nok kalk i tarmen, noe som kan føre til benskjørhet og du knekker lettere ben i kroppen. Det kan også være tegn på sykdommen at man har verk i muskler, ledd og skjelettet, dette kaller vi også for fibromyalgi.

Diagnostisering av kronisk tretthet eller fibromyalgi stilles av leger, men de klarer sjelden å finne den nøyaktige årsaken til slappheten eller smerten.

Pexels

Kronisk trøtthet

Pexels

Er du ofte trøtt og utmattet? Ved ubehandlet glutenintoleranse er det et helt vanlig symptom siden kroppen kjemper hele tiden med inflammasjoner.
Siden tarmtottene er skadet blir det verre for kroppen å ta opp vitaminer, så det blir da mangel på både jern og vitaminer.

Relaterte artikler