12.4 C
Oslo
torsdag, september 28, 2023
HjemHistorierSkjærebrett kan medføre helsefare ifølge ekspertene - dette må du få med...

Skjærebrett kan medføre helsefare ifølge ekspertene – dette må du få med deg

- Annonse -

Det som tilsynelatende er en uunnværlig del av ethvert kjøkken, kan faktisk være en skjult kilde til helseproblemer. Skjærebrettet, en tilsynelatende uskyldig og nødvendig gjenstand, har nå kommet under ekspertenes søkelys for sin potensielle rolle som en kilde til bakterieoppbygging og krysskontaminering.

Kjøkkenets skjærebrett blir flittig brukt til å forberede et variert utvalg av matvarer, fra saftige grønnsaker til rått kjøtt. Den praktiske bruken kan imidlertid skjule en skjult risiko for helsefare. Eksperter på mattrygghet har lenge advart om at skjærebrett laget av tre, spesielt eldre og mer brukte varianter, kan være spesielt utsatt for bakterieoppbygging. Dette skyldes at små riper, sprekker og hakk som naturlig utvikler seg over tid på treoverflaten, kan skape et ideelt miljø for bakterier å formere seg.

Bilde: Pexels
- Annonse -

Spesielt når det kommer til skjærebrett som brukes til rått kjøtt, er faren for krysskontaminering høy. Bakterier fra rått kjøtt kan overføres til skjærebrettet og deretter til andre matvarer, noe som kan redusere mattryggheten betydelig og potensielt føre til helseproblemer.
Professor Marie-Louise Danielsson-Tham, en anerkjent ekspert innen mattrygghet og hygiene, gjestet nylig det svenske tv-programmet Nyhetsmorgon for å dele sin innsikt. Under intervjuet avslørte hun hvilke kjøkkenredskaper vi burde kvitte oss med umiddelbart for å bevare helsen.


«Skjærebrett laget av tre, spesielt de eldre og mye brukte, kan utgjøre en risiko. Mikroskopiske sprekker og porer i treet kan være hjemsted for bakterier som er vanskelig å fjerne ved vanlig rengjøring,» forklarte Marie-Louise Danielsson-Tham ifølge tv4.
For å redusere risikoen for helseproblemer knyttet til skjærebrett, anbefaler eksperter sterkt å vurdere alternative materialer som glass eller plast. Disse materialene har jevnere overflater som er mindre utsatt for mikroskopiske sprekker der bakterier kan skjule seg.

LES OGSÅ: Dag Otto Lauritzen røper nye planer for «Kompani Lauritzen»: «jeg vil ikke…»

- Annonse -

Del gjerne videre slik at flere av dine venner får med seg dette. 

Flere artikler
Scroll nedover

-- Annonse --
- Annonse -

MEST POPULÆRE

- Annonse -