Den siste trenden som har tatt av i norske hjem, kjent som «popcorngress», har fått mye oppmerksomhet i media. Popcorngress går ut på å dyrke popcorn i potter, som etter hvert vokser opp til et dekorativt prydgress. Denne uvanlige hobbyen har spredd seg raskt via sosiale medier som TikTok og Instagram, hvor brukere viser frem sine grønne popcornplanter. Selv om trenden virker ufarlig og morsom, advarer eksperter nå mot potensielle farer ved denne aktiviteten.
Se dette innlegget på Instagram
Popcorngress har raskt blitt populært, særlig blant yngre generasjoner som ser det som en kreativ måte å bringe naturen inn i hjemmet på. Videoer og bilder som viser frem de grønne plantene, har spredt seg viralt, og mange har ønsket å prøve dette hjemme. Trenden startet som en morsom eksperimentell aktivitet, men ekspertene ser nå med bekymring på utviklingen.
Seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet forklarer at selv om det er greit å dyrke popkorngress i potter innendørs, bør man være forsiktig med å flytte plantene utendørs.
«Ikke gjør det. Helt generelt anbefaler vi ikke å plante matvarer. Derfor anbefaler vi heller ikke å plante det i krukker ute», sier Line Ruden.
Hun understreker at matvarer som popcorn ikke er ment for dyrking. Popcorngress, som blir plantet utendørs, kan føre til spredning av skadelige insekter, sopp, bakterier og virus som kan true norsk landbruk og natur. Matvarer er ikke kontrollert for å være trygge å plante i jorda, og kan derfor bære med seg sykdommer som er ufarlige for mennesker, men skadelige for planter, ifølge NRK.
Se dette innlegget på Instagram
Selv om popcorngress kan virke som en morsom og enkel måte å dyrke planter på, er det viktig å være klar over risikoene. Mattilsynet oppfordrer til forsiktighet og anbefaler å bruke kontrollerte frø og settepoteter for å beskytte norsk landbruk og natur. Plantehelse må veies opp mot gleden ved hagearbeid, og sikre metoder bør alltid prioriteres.
LES OGSÅ: Ingrid Bjørnov med ny helseoppdatering etter kreftsykdommen
For mer informasjon og råd om trygg hagedyrking, sjekk Mattilsynets nettsider eller konsulter med lokale gartnerier. Del videre slik at flere av dine venner får med seg dette.