Pia Hasund Vareberg har blitt et kjent ansikt gjennom NRK-serien «Team Pølsa». I serien følger vi seks ungdommer med ulike funksjonsnedsettelser som, under veiledning av tidligere langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen, trener mot å delta i et skirenn under VM i Trondheim. Pia, som lever med cerebral parese, har gjennom serien vist en imponerende viljestyrke og engasjement. Hennes deltakelse har ikke bare inspirert seerne, men også satt søkelys på viktigheten av inkludering og tilrettelegging i idretten.
Nylig ble Pia og resten av «Team Pølsa» invitert til Stortinget for å dele sine erfaringer og utfordringer med norske politikere. Under besøket fikk Pia ordet og benyttet anledningen til å belyse de utfordringene hun møter i hverdagen, spesielt knyttet til behovet for brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Med tårer i øynene fortalte hun om hvordan mangelen på tilstrekkelig assistanse påvirker hennes muligheter og livskvalitet.
Pia beskrev hvordan hun, til tross for sin unge alder, må forholde seg til begrensede BPA-timer som ikke dekker hennes behov. Hun uttrykte en dyp frustrasjon over systemet og den byrden det legger på henne og hennes familie. Hennes ærlige og følelsesladde innlegg gjorde et sterkt inntrykk på de tilstedeværende politikerne, og flere tok til tårene under hennes tale
Dette er hva hun avsluttet med å si mens tårene trillet.
«Jeg er usikker på hvor jeg skal på eller hva jeg skal studere. Fordi hva gjør jeg hvis jeg flytter for meg selv? Jeg tror ikke dere vet hvor mye det har ødelagt for meg. Dere må gjøre noe med det fort. Fordi jeg takler ikke den angsten jeg har hver dag. Så vær så snill. Jeg klarer ikke dette mer.»
Etter hennes innlegg uttrykte flere politikere forståelse og sympati for Pias situasjon. Senterpartiets Sandra Borch uttalte at hun ble dypt berørt av Pias historie og understreket viktigheten av å forbedre systemet for å sikre at ungdommer som Pia får den støtten de trenger. Stortingspresident Masud Gharahkhani roste også «Team Pølsa» og beskrev dem som noen av de beste rollemodellene samfunnet har, skriver VG.
Pias modige tale på Stortinget har satt søkelys på de utfordringene mange med funksjonsnedsettelser møter i hverdagen. Hennes håp er at hennes historie vil bidra til konkrete endringer som kan gjøre livet lettere for henne og andre i lignende situasjoner. Det gjenstår å se hvilke tiltak som vil bli iverksatt som følge av dette møtet, men Pias stemme har utvilsomt gjort en forskjell.
Del gjerne videre slik at enda flere får med seg henne ærlige ord.