Annonse

Oppdager du røde prikker på huden – må du aldri ignorere dem!

Av

Gjennom hele livet er kroppen i forandring. Derfor er det greit å følge med på disse forandringene på kroppen vår.
Vanligvis er dette forandringer vi ikke trenger å bekymre oss for. Legger du merke til at du får røde flekker som forandrer seg over tid kan det være viktig å holde øye med dem.
Disse flekkene er vanligvis forbundet med hudens aldring. De kalles gjerne en type «angiom». På huden vises de som røde fødselsmerker, og de kan være en slags godartet svulst. Ellers kan det også være misdannelse i kroppens blodkar. Når det er for mange blodårer som vokser på samme sted vises det gjerne.

Bilde: Kilde

Kommer vanligvis på 40-tallet
Prikkene kan vises på yngre mennesker. Imidlertid er det mer vanlig at de gjør det i alderen mellom 40 og 45 år. Det varierer fra person til person om du får røde prikker eller ikke. Det er allment kjent hvorfor de vises, og mange velger å fjerne prikkene på en eller annen måte.

Bør du bekymre deg?
Det er en rekke punkter angående de røde prikkene som kan vises på huden som kan være greit å ha i bakhodet.
I tillegg til at det ofte er genetiske årsaker bak, bør du være oppmerksom på følgende:Hvis det gjør vondt eller klør, kontakt en hudlege for de skal ikke merkes.
Kontakt en hudlege umiddelbart hvis prikkene begynner å blø når du kommer borti dem.
Følg med regelmessig på fargen og formen på prikkene slik at du husker den «vanlige» formen.
Hvis den forandrer seg, ta kontakt med en hudspesialist. Det bør ikke være mange prikker i samme område på huden.
Fjern aldri prikkene hjemme selv, da dette kan være veldig farlig. Spør en lege om riktig behandling for deg.

Bilde: Kilde

Andre årsaker til prikker vises
Oppdager du at prikkene ser annerledes ut, må du snakke med lege. Det kan indikere at noe annet i kroppen din ikke stemmer. Derfor kan det være nødvendig å sjekke om det er andre typer angiom. «Cherry Sangioma» betyr vanligvis at de små runde, røde prikkene kalles. De kan variere fra størrelsen på en knappenål til omtrent seks mm i diameter.
Noen kalles «spindelvevangiomi», og det er små flekker med rød prikk midt på stedet. Fra midten av stedet er rødfargede tråder som strekker seg ut av midten, noe som betyr at det kalles spindelvevangiomi. Begge disse typene angiomer er ikke farlige i seg selv, men det kan være tegn på leverskade. Hvis du har disse tegnene, bør du alltid søke lege.

LES OGSÅ: Hvordan lysne huden under armene – naturlig og varig! Da skal du gjøre dette!Forsidebilde: Kilde
Kilde: Steg for helse, Amelia, First Derm, Health Line, Live Strong, Everyday Health 

Relaterte artikler