Annonse

Ny lov innført: Her blir alle organdonor automatisk ved en alder av 18 år!

Av

Det å donere organer betyr å gi bort ett eller flere organer til en annen person.
Organer som kan doneres er hjerte, bukspyttkjertel, nyre, lever og lunger
En avdød kan donere: hjerte, 2 lunger, lever, 2 nyrer og bukspyttkjertel (pancreas), i alt 7 organer.

Fra bukspyttkjertelen er det mulig å trekke ut øyceller for donasjon. En lever kan deles for transplantasjon til to mottagere. Som levende giver kan man donere én av sine to nyrer til en slektning eller nær venn.

Pixabay

Alle kan si ja til organdonasjon, men de som faktisk blir organdonorer er som regel personer som dør mens de er i respirator, på et av landets donorsykehus. Dessuten må en rekke medisinske krav være oppfylt. Organdonasjon er mulig ved 0,4-0,5% av alle dødsfall ifølge Organdonasjon.

Fra 2020 så skal alle over 18 i år i England bli organdonor, om du ikke ønsker å være donor kan du melde deg ut.
Etter at den 10 år gamle Keira donerte hjerte og reddet en jevngammel gutts liv, begynte regjeringen i England å diskutere om det skulle gjøres en lovendring i forhold til organdonasjon.

Bilde: Youtube skjermbilde

Det er et skritt i riktig retning mot alle de tusenvis av menneskene som venter på livreddende donasjoner, og denne avgjørelsen kan redde så mange som 700 liv i året, skal den engelske statsministeren Therese May ha sagt ifølge Yahoo News. I Norge er det opp til hver enkelt å melde seg som organdonor. Du kan redde mange liv og det er heller ikke så vanskelig å bli donor.


Alt du behøver å gjøre, er å informere dine nærmeste om at du sier ja til organdonasjon. Det er de som skal bekrefte din vilje til legene, hvis organdonasjon skulle bli aktuelt. Du kan også fylle ut et donorkort (fysisk kort, app eller i kjernejournal), som en bekreftelse på at dine nærmeste er informert.

Del gjerne denne artikkelen med venner og bekjente slik at vi sammen kan redde liv og melde oss som organdor!

LES OGSÅ: På sykehuset ber de kona slå av respiratoren – Da hun kysser han farvel skjer det noe overraskende!

Relaterte artikler