Annonse

Nå advares det om hjortelusflua – den kan ta bolig i håret ditt og gjemme seg hele vinteren!

Av

Hjortelusflue er en av lusfluene, og er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Den er kjent som både hjortelus og elgelus, men må ikke forveksles med flått. Hjortelusflua er 4,5 til 5 mm. Den suger blod av elg, rådyr og hjort, men kan også angripe hest og ku.

Om høsten lander den ofte på mennesker. Er man uheldig kan over femti individer slå seg ned. De krabber rundt i hår og skjegg, i klær og innenfor klær. Vanligvis stikkes ikke mennesket, men hvis det skulle skje, kan stikket klø i lang tid.

Den har en sugesnabel med små skarpe tenner som stikker hull på huden til mennesker og dyr, for så å suge blod.


Bilde: Kilde

Den forplanter seg fort. Hunnen legger ikke egg, men er gravid og føder en og en larve. Larven får næring fra en kjertel inne i hunnen, nesten som en livmor. Lusflua får én larve av gangen som utvikles gjennom tre larvestadier inni i moren. Hun mater den med et næringsrikt sekret fra spesielle kjertler i sin livmor. Først når larven er ferdig utviklet vil den fødes i et slags forpuppestadium, der larven har en oval, noe flattrykt form.

 

Bilde: Kilde

Om du er ute i skogen og du merker at det kryper, svir eller klør i hårbunnen så kan det være hjortelusflua som har gjort seg klar for å overvintre.

Bitt fra hjortelusfluer er i seg selv er ufarlige. Har du først blitt bitt, er det individuelle forskjeller på hvordan du merker det.


Enkelte opplever opphovning og kløe, og en hard rød kul som i ekstreme tilfeller kan vare i ett år. Ofte klør stikkstedet intenst i 14-20 dager.

Del videre for å advare dine venner også, slik at de vet om denne flua!
Spesielt sjekk godt etter i hodetbunnen om man har vært på skogstur! 

LES OGSÅ: Dette smarte tipset fra Veronica – Gjør at ingen av dine husdyr får flåttbitt i sommer!

Kilde: gp.se

Relaterte artikler