Annonse

Kroppen gir deg advarsel: 6 symptomer på at kroppen din trenger jern umiddelbart!

Av

De første tegnene på jernmangel er gjerne at man blir litt blek rundt munnen og at man blir trøtt. Det er imidlertid ofte slik at jernmangelen kommer snikende.

Jernmangel alene gir ingen spesifikke symptomer. Kroppen klarer seg fint med tomme jernlagre i perioder, da den henter det jernet du trenger via kosten.
Men har du tomme jernlagre over tid, er du i faresonen for å utvikle jernmangelanemi. Symptomene kommer først når du har tomme jernlagre og utvikler blodmangel (anemi).

Her er tegnene du kan se etter som kan knyttes til jernmangel:


1. Hyppige infeksjoner
Røde blodlegemer bidrar til å transportere oksygen til milten, som er et sted hvor infeksjoner kan bekjempes. Når noen har jernmangel blir de hvite blodcellen ikke produsert, og de er ikke så sterke for de får ikke nok oksygen, noe som gjør at man er mer utsatt for infeksjoner.

Bilde: Kilde

2. Miste hår
Å miste litt hår er helt normalt. Det sies at man gjennomsnittlige mister 100 hårstrå hver dag. Men mister du masse hår og det er mer enn normalt kan det være et tegn på jernmangelanemi.
Som vi vet, er det nødvendig med jern for å transporter oksygen. Men når oksygen slutter å nå hårsekkene, får det håret til å falle ut. Det er derfor dermatologer også utfører tester for å måle jernnivåene når de behandler de som mister hår. Spesielt når det gjelder kvinnelige pasienter, kan jernmangel være det underliggende problemet med hårtap.

Bilde: Kilde

3. Urolige bein
Restless legs syndrom eller RLS er en lidelse som forårsaker ubehagelige opplevelser i bena, noe som gir en sterk trang til å bevege dem. Det kan føles som en prikkende følelse eller som insekter som kryper over huden din.
Det kan være flere medisinske forhold knyttet til RLS, men det antas at jernmangel er den vanligste grunnen. Andre studier har også vist at de med RLS har en høyere utbredelse av en tilstand med lavt jernnivå.


Bilde: Kilde

4. Negler som knekker
Har du problemer med at neglene stadig knekker eller deler seg? Da kan det være et tegn på jernmangel.

Bilde: Kilde

5. Endringer i huden, du er bleker enn normalt
Når det er mindre hemoglobin i blodet, blir det også mindre rød farge, og du kan bli «blek om nebbet». Dette ser du gjerne i slimhinner som for eksempel i nederkanten av øyet der slimhinnen normalt er ganske rød. Ved jernmangel vil dette området kunne være blekere.

6. Øresus eller hodepine
Ved jernmangelanemi er også oksygentransporten til hjernen dårligere, noe som kan føre til hodepine.

Bilde: Kilde

Jernmangelanemi er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på at noe ikke fungerer som det skal. Det er derfor viktig å finne årsaken, slik at en eventuell underliggende sykdom kan behandles.
Forebygging av jernmangel går i stor grad på å ha et sunt og variert kosthold.

Hvis man ser på jernmengde per 100 gram, er rødt kjøtt og innmat, biff, karbonadedeig og leverpostei de matvarene som er aller mest rike på jern. Rødt kjøtt og innmat har for eksempel mye mer jern enn kylling, men spiser du mye kylling gir det likevel et godt bidrag i kosten.

Men kjøtt er likevel ikke den største kilden til jern i norsk kosthold – på toppen troner grove kornprodukter.
Har du noen av symptomene som er nevnt, så kontakt fastlegen slik at du får konstatert hva som er galt.

Trykk på deleknappen og la dine venner også få lese denne artikkelen!

LES OGSÅ: Dette er grunnen til at Christer Rødseth føler seg lurt etter farmen exit!

Svenske og Norske kilder: Lommelegen.noLivsmedelsverketKurera.seMå BraHälsoliv
Forsidebilde: Kilde

Relaterte artikler