Annonse

Jeg sto i kassen på butikken nylig og skulle betale varene, da den unge kassereren forslo at…

Av

Jeg sto i kassen på butikken nylig og skulle betale varene, da den unge kassereren forslo at jeg burda ta med min egne pose fordi plastposer ikke er bra for miljøet.

Jeg beklaget og forklarte at vi hadde ikke den miljømessige måten å tenke på i vår tid.

Kassereren svarte:


  • Det er problemet, deres generasjon brydde seg ikke nok om å bevare miljøet for fremtidige generasjoner.

Hun hadde rett i en ting – vår generasjon hadde ikke miljøtenkning i «vår tid». Men, hva hadde vi i vår tid?

Etter mye grubling og søken dypt inne i min egen sjel begynte jeg å huske hva vi hadde…

Vi hadde melkeflasker av glass som vi leverte tilbake, og brusflasker som vi pantet. Butikken sendte dem tilbake til produsenten som vasket dem og brukte dem om igjen, både melkeflasker og brusflasker.
Så de ble faktisk gjenbrukt mange ganger. Men, vi hadde ikke tenkt på «miljøet». Den gang eksisterte nemlig en annen ting; NØYSOMHET


Vi gikk ned trappene fordi vi ikke hadde heis eller rulletrapper i alle butikker, skoler og forretningsbygninger. Vi gikk til butikken for å handle og vi tok ikke bilen hver gang vi skulle flytte oss noen hundre meter. Men, kassereren hadde rett, vi tenkte ikke miljøhensyn dag og natt.

Engangsbleier visste vi ikke hva var, så bleiene ble rengjort og vasket, mange ganger før de var utslitte. Vi tørket klærne våre på klessnoren ute, ikke i et energikrevende monster.

Sol og vind tørket klærne våre på vår tid. Barna arvet klær fra sine eldre søsken, og det var så absolutt ikke bestandig siste mote, eller merkevareklær.

Men, kassereren hadde fortsatt rett, vi tenkte ikke på miljøet. På den tiden hadde vi en enkel TV eller radio hjemme, ikke en i hvert rom. TV’en hadde en liten skjerm, og ikke så stor som en halvøy!
På kjøkkenet blandet, pisket og eltet vi alt med håndmakt, vi hadde ikke maskiner som gjorde det for oss.

Når vi pakket skjøre gjenstander, brukte vi gamle aviser for å beskytte dem, vi hadde ikke bobleplast. I disse dager startet vi aldri en bensinslukende motor bare for å klippe plenen, vi dyttet klipperen for hånd.
Vi fikk så mye mosjon og bevegelse på jobb, så vi behøvde ikke å gå til et treningsstudio som bruker elektriske maskiner som tredemøller, stairs-maskiner og mer.

Men, kassereren hadde rett, vi tenkte ikke på miljøet.

Vi drakk vann fra springen i stedet for å bruke en plast kopp eller flaske. Å handle vann som er like dyrt som en Cola flaske, var ikke oppfunnet, og helt ufattelig på den tiden om noen hadde foreslått det.
Vi fylte våre penner med blekk når de ble tomme, i stedet for å kjøpe en ny. Vi erstattet barberblad i barberhøvelen i stedet for å kaste høvelen som vi gjør i dag. Men, vi tenkte ikke på miljøet.

På den tiden brukte folk buss og barna syklet eller gikk til skolen, i stedet for hver forelder som måtte starte taxi virksomhet med åpningstid 24 timer i døgnet.
Vi hadde en stikkontakt i hvert rom i stedet for et dusin uttak i en forgrening. Vi hadde ikke en datastyrt maskin som sender signaler 2000 mil ut i verdensrommet for å bestille pizza.
Pizza eksisterte for øvrig ikke.

Er det ikke trist hvordan dagens generasjon klager over hvilke miljø griser vi, den eldre generasjon er, bare fordi ordet «miljøtenkning» ikke var oppfunnet?

Del dette på din FB profil om du er enig i mye av det som står her !

LES OGSÅ: Hvis du går tur hver dag, vil dette skje med med kroppen din!

Relaterte artikler