Annonse

Hemmeligheten: Spar tusenvis av kroner hvert eneste år – Med disse enkle knepene!

Av

Du trenger ikke vinne i lotto, ta høyskoleutdanning eller bli fotballproff hvis du følger denne enkle oppskriften.
En av verdens rikeste menn, Warren Buffet, har gjort dette hele livet. Men toppselgere, idrettsstjerner og artister gjør det sjelden. For å forstå det, har vi laget en liten oppdiktet fortelling, men alle tall er hentet inn fra ekte kilder, historikk og troverdige scenarioer. Du kan følge oppskriften!

Pixabay

Vi tar et eksempel, la oss kalle henne Bente. Hun er 31 år gammel, og jobber som sykepleier. Hun er fortvilet, på visse dager rett og slett deprimert. Hun er svært ryddig økonomisk, og har de siste 2 årene spart 5000kr/mnd til bolig. Men hun har fortsatt ikke nok til egenkapital engang. Hun tjener 539.000kr i året.


Skatt: 141.835kr
Husholdning: 67.920kr
Mat, drikke, reise, klær, mediebruk og personlig pleie: 70.920kr
Husleie: 144.000kr
Forsikring: 12.000kr
Strøm: 15.000kr
Studielån: 27.325kr
Sparing: 60.000

Hun synes sparingen går for sakte, så hun oppsøker en økonom. Etter å ha sett på tallene, sier han: «Før du er 40år, skal vi sørge for at du er millionær! Møt meg her i morgen, så skal jeg vise deg hvordan. I mellomtiden kan du starte med å bruke en sammenligningstjeneste for å få ned forsikringskostnaden din, allerede i morgen bør situasjonen din ha bedret seg.»

Pixabay

Dagen etter er Bente litt skeptisk før møtet med økonomen. Riktignok har hun fått 200kr billigere forsikringspremie, men det er langt til millionene. Men økonomen er litt kjekk, og det kan jo ikke skade, så hun bestemmer seg for å dra i møtet. Det skal. hun ikke angre på.

«Du kan kjøpe bolig nå» sier økonomen. Det viser seg nemlig at Bente kvalifiserer til startlån fra Husbanken. Altså at de låner henne 15% av boligens verdi, og stiller dette som sikkerhet for den vanlige banken. «Da trenger du ikke egenkapital», sier økonomen og blunker smart. «Men nå er du flink når du finner bolig, og kjøper en med lave fellesutgifter, sentralvarme, og som helst trenger nytt kjøkken og et malingstrøk».

Pixabay

De går inn og kikker på nett, og finner en perfekt liten perle. Den koster 2,45millioner med omk. 50.000kr for nytt kjøkken og maling har hun på sparekonto. «Husk på at de neste 9 årene kommer alt til å koste mer, men det går ikke inflasjon på lån» -sier han. Hun er ikke sikker på om hun forstår, men nikker likevel.

«Men det er nå den virkelige sparingen starter» – sier økonomen. Han forteller om noe som heter renters rente-prinsippet, og at det er måten hun skal bli rik på. Uten hverken ny jobb, lotto-gevinst eller arv, og uten at du skal slutte å leve som du gjør». Så endrer han budsjettet hennes slik:

Skatt: 141.835kr 125.000kr. 23% rentefradrag på lånet
Husholdning: 67.920kr 67.920kr. Uendret.
Mat, drikke, reise, klær, mediebruk og personlig pleie: 70.920kr 70.920kr. Uendret.
Husleie: 144.000kr Renter, avdrag og fellesutgifter: 135.000kr
Forsikring: 12.000kr 9.600kr. safedeal.no har spart 2400kr/år.
Strøm: 15.000kr 12.000kr. Sentralfyring senker strømforbruket.
Studielån: 27.325kr 27.325kr. Uendret.
Sparing: 60.000 91.235kr. Mer enn 50% til overs, uten endring av livsstil.

Pixabay

Så går de inn på spareform.
Økonomen mener at hun burde sette det hun har spart i fond, og gjerne spredd på noen få med høy risiko siden hun er ung. «Mulig du taper litt innimellom, men sparer du fast hver måned, treffer du både opp-og nedturene» – sier han. Hun orker ikke styre med flere fond, og bestemmer seg for kun Dnb Teknologi. Det lar seg enkelt gjøre i nettbanken. «Sånn, da var vi ferdige!» -sa økonomen. Bente er forundret. Hun ble jo lovet å bli gjort til millionær innen hun var 40år! Dette er riktignok en fin start, men hun hadde forventet mer. «Hold deg til planen, og møt meg her til samme tid om 9 år! Jeg lover deg at du ikke vil bli skuffet».

Pixabay

Etter 9 år, tenker ikke Bente stort på det som hadde skjedd. Hun jobber som før, bor i leiligheten hun kjøpte med hjelp fra Husbanken, og tenker ikke stort på økonomi ettersom hjulene går rundt, og lar økonomen hvert år ordne selvangivelsen. Hun tenker at de 70.000kr hun satte inn i fond og den årlige sparingen er en grei sikkerhet, kanskje nok til en ny bil en dag. Men økonomen husker godt hva de hadde avtalt, og ringer henne. Det han skal vise henne, forbauser henne.

Pixabay

Boligens verdi
Boligens verdi steg 10% med enkel oppussing, deretter snitt 7% per år til 5millioner. På samme tid hadde hun betalt ned 600.000kr i avdrag. Det betydde en formue på 3,1millioner!
De 70.000kr i sparepenger hun satte inn for 9 år siden pluss de 91.235kr hun sparte årlig, har hatt over 22% i gjennomsnittlig avkastning i Dnb Teknologi. Det betyr at fondsverdien hennes nå er på hele 3,2millioner!

Uten å gjøre stort annet enn å sammenligne utgifter og gjøre litt om på hvordan hun betalte levekostnadene sine, har hun gjort seg selv 6,3 millioner kroner rikere på bare 9 år. «Tja, da er det kanskje på tide å få seg mann og barn før det blir for sent, da!» sier hun og blunker til den kjekke økonomen. Prøv gjerne Safedeal.no du også.

LES OGSÅ: Forsikring: Du betaler for mye! – Dette er forsikringsselskapenes triks!

Del gjerne videre disse smarte tipsene med dine venner, de vil nok kanskje takke deg i fremtiden! 


Forsidebilde: Pixabay

Relaterte artikler