Annonse

Har du høyt blodtrykk? Her er 5 varseltegn du burde vite om høyt blodtrykk!

Av

Ved ubehandlet behandling kan høyt blodtrykk – også kalt hypertensjon – føre til en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom og hjerneslag. Å vite mer om høyt blodtrykk kan hjelpe deg med å forhindre skader på helsen din. Du kan starte med å lære hva som er sant om denne tilstanden – og hva som ikke er det.

Bilde: Kilde

I det lange løp kan høyt blodtrykk drepe deg. Normalt slår hjertet ditt regelmessig og pumper blod gjennom karene i hele kroppen din. Da blodet pumpes av hjerteslag, pumpes blodet i sin tur mot sidene av blodårene. Blodkarene er fleksible og kan utvides eller klemmes etter behov for å holde blodet strømmende. Av ulike grunner kan blodet ditt begynne å presse for hardt mot blodkarene, dette er høyt blodtrykk.

Høyt blodtrykk kan føre til skader på blodårene, hjertet, nyrene og andre organer i kroppen.


Det som er skummelt med høyt blodtrykk er at du kanskje har det uten å vite det. Derfor kaller legene ofte høyt blodtrykk for den «stille morderen».

Det finnes noen faresignaler som kan være smart å holde utkikk etter, for å vite om du eller noen du er glad i er rammet.

1. Magesmerter
Magesmerter kan komme av en hel del ulike grunner. Det kan være alt fra menstruasjonssmerter til at man har spist for sterk mat. Opplever du uforklarlige smerter i magen kan det faktisk være høyt blodtrykk som står bak, og det kan være lurt å oppsøke legen for å ta en sjekk.


Bilde: Kilde

2. Svimmelhet
Hvis du plutselig føler deg svimmel etter å ha reist deg opp ved høy anstrengelse, eller hvis du har spist lite, er det nok ikke noe farlig – man kan innimellom bli svimmel av ulike grunner. Men hvis svimmelheten kommer uventet og uten forklaring burde du oppsøke en lege for å utelukke sykdom. Å oppleve svimmelhet kan nemlig være et tegn på høyt blodtrykk.

3. Trøtthet og utmattelse
Trøtthet kan komme av mye forskjellig, for eksempel stress, søvndeprivasjon eller andre sykdommer. Men det kan også være et symptom på høyt blodtrykk. Om du ofte føler deg uforklarlig trøtt og utmattet bør du oppsøke en lege.

Pixabay

4. Hyppig vannlating
Om man plutselig opplever et økt behov for å tisse kan det komme av urinveisinfeksjon – men i visse tilfeller er det et tegn på noe mer alvorlig, som for høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk gjør at musklene svekkes og nyrene kan ta skade. Hvis det ikke behandles kan det føre til alvorlige nyreskader.

5. Vektøkning
Om du er overvektig betyr ikke automatisk at du har høyt blodtrykk – men det er viktig å vite om visse risikoer som følger med. Å lide av fedme øker ikke bare risikoen for å få høyt blodtrykk, det kan også gjøre at du har større sannsynlighet for å få diabetes eller høyt kolesterol i fremtiden.

Regelmessig fysisk aktivitet kan senke blodtrykket og redusere sjansene for andre helseproblemer. 

Hva bør blodtrykket være?

I følge LHL  bør blodtrykket målt på legekontoret r være 140/90 eller under dersom du er frisk uten økt risiko for hjerte- og karsykdom. Dersom du måler blodtrykket selv hjemme, eller får utført en 24 timers blodtrykksregistering, ligger grenseverdiene lavere enn de tallene vi gjengir her.

Hos enkelte personer kan det være et mål at blodtrykket skal være enda lavere, under 135/80 – 130/80

Vanligvis er blodtrykksbehandling livslang. Men det hender at en omlegging av livsstilen medfører så store forbedringer at blodtrykket kan reguleres uten medisiner.

Del videre for å spre budskapet med alle dine venner! Ale burde vite dette!

LES OGSÅ: Har du noen av disse symptomene – prøver kroppen å fortelle deg dette! Ikke ignorer disse!


Forsidebilde: Kilde

Relaterte artikler