Annonse

Forbrukerrådet: Advarer mot kreftkremkallende stoff i barnekjeks! Dette er verstingene!

Av

I nyere studier har det vist seg at det er flere typer kjeks som har høye verdier av det helseskadelig stoffet akrylamid.

Akrylamid er et kreftfremkallende stoff som dannes i bruningsprosessen når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse, særlig potet- og kornbaserte produkter, ifølge Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet har testet flere typer kjeks, og over halvparten av kjeksen er rettet mot barn. Og verdiene ligger over de tillatte verdiene i EU for barn og spedbarn med 150 mikrogram pr. kilo. Barn er mest utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt.
Kjeksene som kom dårligst ut i testen er Mariekjeks, Bixit, Salinas og Tom & Jerry.

Pixabay

Forbrukerrådet har sammenlignet innholdet av akrylamid med referanseverdien som gjelder for småbarn, på grunn av at halvparten av kjeksen retter seg mot barn og barnefamilier. Og det viser seg at over halvparten av kjekstypene har verdier over det som er anbefalt.


Pixabay

«Det er alvorlig når populære kjeks for små barn inneholder høye nivåer av akrylamid. Akrylamid i mat kan øke faren for kreft, og barn er mer utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt. Vi håper produsentene tar grep og får disse nivåene ned» sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Følgende kjekser fikk et «surt ansikt» i testen, Gjende bokstavkjeks og Gjende eventyrkjeks.
Orkla som produserer flere av produktene tar dette alvorlig og vil se på funnene. Orkla har forholdt seg til grenseverdiene for voksne selv om produkter er rettet mot barn.

I samme testen så får disse smilefjes: Minikex med fullkorn fra Hipp. 


Del gjerne denne artikkelen med familie og venner for advare andre mot farene som finnes i kjeksene.

LES OGSÅ: Forbrukertilsynet advarer: Ikke bestill noe fra disse falske nettbutikkene- Da blir du lurt! Spre budskapet videre!

Forsidebilde: Wikimedia Commons / Flickr

Relaterte artikler