Annonse

Slik finner du ut om leveren din har for mye fett – Dette er hva du kan gjøre med det selv!

Av

Fettleversykdom er vanskelig å diagnostisere, fordi det er lite symptomer og tegn til sykdommen. Det er normalt med en fett prosent på ca 10 % av leverens total vekt, høyere andel fett kan gi alvorlige helseproblemer.
Det finnes to typer fettleversykdommer, alkoholisk fettleversykdom og ikke alkoholisk fettleversykdom. Det kan føre til leversvikt, skrumplever og leverkreft.

Alkoholisk fettleversykdom (AFLS) kommer av store mengder alkohol over en lengre periode, men og av hyppig og stort alkoholinntak over kortere periode. Det sies at det kan ligge i genene, at arv kan ha en betydning, og hvordan kroppen bryter ned alkohol. For mye jern i kroppen, hepatitt C og overvekt kan også være årsak til ALS.

Ikke alkoholisk fettleversykdom (IAFLS) er ofte i sammenheng med overvekt, men også hos slankeopererte og de som går fort ned i vekt. I tillegg sees det i sammenheng med diabetes, høyt kolesterol, underernærte, enkelte medisiner og autoimmun leversykdom. IAFLS er mer difus og vanskeligere å oppdage, og derfor ikke så lett å diagnostisere. Det kan i sjeldne tilfeller forekomme under graviditet, noe som setter både mor og barn i fare for lever og nyresvikt.


Symptomene på IAFLS er vanlig symptomer på mange sykdommer; dårlig apetitt, vekt tap, kvalme, sliten, slapp, konsentrasjons problemer og dårlig vurderingsevne.
Mer spesifikke symptomer er smerter i midtre og øvre del av magen, flekker i huden som blir mørkere gjerne på armene eller i nakken. At leveren blir større er vanskeligere å oppdage, men er et sikkert tegn.

Diagnose stilles ved CT, MR eller ultralyd undersøkelse av leveren. Det kan vises på blodprøver av lever funksjonen, og det kan tas vevsprøver av leveren via biopsi.

Fettleversykdom har ingen behandling. Har du AFLS er det viktig å kutte ut alkohol. For de med IAFLS kan et regulert og balansert kosthold med mindre karbohydrater og sukkerholdige drikker være til hjelp, i tillegg til trening og aktivitet i hverdagen. Det er viktigere å behandle det som utløser IAFLS, som blant annet overvekt.
Vaksine mot hepatitt A og B er forebyggende mot ytterligere leverskade, og vil være med å beskytte deg.


Beste måten å forebygge fettlever sykdom er å leve et sunt og aktivt liv med jevnlig trening. Samtidig et måteholdent forhold til alkohol.

Del gjerne videre med dine venner!

LES OGSÅ: Nå kan du bli kvitt nyrestein med bare et halvt glass av denne drikken!

Kilde: WebMD og Mayo Clinic
Forsidebilde: Remedydaily

Relaterte artikler