Annonse

Dette flåttviruset kan gjøre deg veldig syk – Vaksine anbefales om du ferdes mye i skog og mark!

Av

Flått er små parasitt dyr som lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Flåtten kan dermed være en mellomvert for flere mikrober, for eksempel for Borrelia-bakterien eller TBE-viruset, og kan spre en rekke sykdommer til både mennesker og dyr.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av ZebraYogi (@zebrayogi)

Flåttsesongen fra april til november så lenge temperaturen er over 4-5 C°, men dette kan variere fra år til år.
Flåtten er stort sett mest aktiv på sommeren når det er høy temperatur og høy luftfuktighet, men det er faktisk fult mulig å bli bitt av flått på vinteren også. Det anbefales å påbegynne vaksinasjonen på senvinteren eller våren, i god tid før flåttsesongen.

Vaksinasjonen består av to doser med intervall på 1-3 mnd. første året, og en tredje dose før flåttsesongen året etter ifølge FHI.
Det er bare en brøkdel av alle flåttbitt som fører til infeksjon. Men antallet flått som bærer smitte er så høy at akkurat den som bet deg kan gi deg infeksjon.


 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Amber Ham (@_amber_ham_)

Om du tror du har blitt bitt så se etter utslett rundt bittstedet, men ikke alle får utslett. Du kan være at du får et influensalignende symptom. Husk å ta bildet av flåtten eller bittet og eventuelt utslett du måtte få, kontakt lege snarest om du får flere indikasjoner på sykdom.

Pixabay

Borrelia infeksjon er relativt enkelt å stanse forutsatt at behandling blir startet tidlig. Dersom sykdom skyldes Borrelia og infeksjonen ikke blir behandlet, kan konsekvensene bli dramatiske og livslange.
Vaksinen beskytter imidlertid ikke mot borreliose eller andre flåttbårne sykdommer, og den hindrer heller ikke flåtten i å feste seg på huden din. Det finnes ingen vaksine mot borreliose.
Snakk gjerne med fastlegen din om vaksine.

Del gjerne artikkelen med dine venner og bekjente slik at de også kan bli informert om faren ved flåttbitt!


LES OGSÅ: Hun setter en tape på blomstervasen! Se hva som skjer 5 sekunder senere – helt utrolig!

Les mer spennende nyheter på Sosialnytt.com

Relaterte artikler