To ganger i året stiller mange av oss klokken – enten frem eller tilbake, avhengig av om det er sommer- eller vintertid vi beveger oss inn i eller ut av. Denne praksisen, som har vært vanlig i mange land siden begynnelsen av det 20. århundre, har røtter i ønsket om å bedre utnytte dagslyset og spare energi.

I mange land stiller man klokken én time frem om våren for å starte sommertiden. Dette betyr at kveldene har mer dagslys, og man kan redusere behovet for kunstig belysning. På høsten skjer det motsatte; vi stiller klokken én time tilbake for å starte vintertiden, noe som gir lysere morgener.
For å huske hvilken vei klokken skal stilles, kan du bruke rimet: «Vår frem, høst tilbake.» Dette betyr at når våren kommer, skal du stille klokken én time frem, og når høsten ankommer, setter du den én time tilbake.
Selv om denne praksisen er utbredt, har den også møtt kritikk og debatt om dens faktiske effektivitet og påvirkning på menneskers helse og daglige rutiner. Noen land og regioner har valgt å ikke endre tiden, mens andre vurderer å avskaffe praksisen helt.
LES OGSÅ: Dette er Karpe Diems hjerteskjærende ord – etter det tragiske som har skjedd!
Del gjerne videre slik at flere av dine venner får med seg dette.