Annonse

Dette er grunnen til at du aldri burde skifte sengetøy på morgenen – Det er mange som ikke vet dette!

Av

Hvor ofte du skal egentlig bytte sengetøy?
Ifølge en meningsmåling fra National Sleep Foundation skifter 91 prosent av befolkningen sengetøy annenhver uke. Selv om dette er en vanlig tommelfingerregel, anbefaler mange eksperter ukentlige vasker.
Dette er fordi lakene dine kan samle opp mange ting du ikke kan se: tusenvis av døde hudceller, støvmidd og til og med fekal materie.

Bilde: Pixabay

Du bør vaske sengetøyet oftere hvis du er plaget av følgende:
– Allergier eller astma og er følsom overfor støv
– Infeksjon eller lesjon som er i kontakt med sengetøy eller puter
– Svetter mye
– Kjæledyret ditt sover i sengen din
– Du spiser i sengen
– Du går til sengs uten å dusje
– Du sover naken

Bilde: Pixabay

Om du ikke vasker sengetøyet regelmessig utsetter du deg for sopp, bakterier, pollen, og midd som ofte finnes i sengetøyet. Andre ting som finnes på laken inkluderer kroppslige sekreter, svette og hudceller.
Middens avføring inneholder allergener, noe som gjør at man kan få kløende nese og irriterte øyne.
Dette vil ikke nødvendigvis gjøre deg syk, men i teorien kan det det. Det kan også utløse eksem eller forårsake kontakteksem.

Pixabay

Personer med astma og allergi er mere utsatt ved å sove i skittent sengetøy. Du kan oppleve tett nese og nysing etter en natts søvn hvis sengetøyet ikke er rent.

I følge astma- og allergiforbundet er det smart å bytte sengetøy hver fjortende dag, men gjerne oftere om du har diverse plager eller husdyr i sengen.
Det beste er også å skifte på sengen om ettermiddagen/kvelden etter en god utlufting. Litt kjøligere klima gjør at midden ikke overlever. Og ønsker du å bli kvitt alle bakterier så må du vaske sengetøyet på 60 grader eller mer.


Del gjerne videre disse smarte tipsene med dine venner!


LES OGSÅ: Moren vil ikke amme sitt nyfødte barn – Da sykepleierne ser skiltet over sengen, skjønner de hvorfor!

Relaterte artikler