Annonse

Brannmenn advarer: Dette er de 5 viktigste tingene du må passe på for å unngå brann!

Av

Brannmenn er eksperter på brann, de jobber med brannslukking og kan bidra til øke folks kunnskap om brannsikkerhet.
De fleste kjenner grunnleggende om brannsikkerhet hjemme, for eksempel å ikke forlate brennende stearinlys uten tilsyn og det å ha en brannslukker tilgjengelig. Her er noen flere ting du kan gjøre for å hindre brann hjemme.

1. Skjøteledninger
Har du for mange skjøteledninger knyttet til en kontakt så kan det oppstå brann. Temperaturen stiger og kontakten smelter. Gjennom omfattende tester har man sett at skjøteledningene ikke alltid har like god kvalitet som stikkontakter på veggen, og at det lett kan bli varmeutvikling i kontaktene i en skjøteledning.

Bilde: Kilde

2. Lofilteret på tørketrommelen
Det å rense lofilteret i tørketrommelen er veldig viktig, for når tørketrommelen går varm og det er masse lo i filteret kan det bli så varmt at det begynner å gløde.


Bilde: Wikipedia Commons

3. Røykvarslere
Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. Ha minst en røykvarsler i hver etasje. I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene. Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.
Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

Og husk å skifte batterier en gang i året.

Pixabay

4. Levende lys
Levende lys skaper kos og stemning, men bidrar også til økt brannfare. Bruk av åpen ild, for eksempel levende lys, er en av de mest vanlige årsakene til branner i bolig. Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det. Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duk, treplater eller annet underlag som kan begynne å brenne.


Pixabay

5. Brannslukningsapparat
Alle boliger skal ha slukkeutstyr som husbrannslange, eller brannslukkingsapparat med skum eller pulver. Når du kjøper et brannslukkingsapparat skal det følge med et veiledningshefte på norsk, med opplysninger om virkemåte, type branner, slukkemetode, plassering og vedlikehold. Hvis du har et pulverapparat som eneste slukkeutstyr, må dette være på minst 6 kilo.

Om du ikke vet hvordan du skal bruke brannslukningsapparatet, burde du lese dette!

Bilde: Kilde

– Ta bort sikringen
– Diriger munnstykket mot flammenes base.
– Trykk ned avtrekkeren.
– Angrip brannen med vinden i ryggen.
– Det er tryggere å bruke apparatet med litt avstand til flammene.

LES OGSÅ: Brannvesenet advarer mot ukjent brannbombe på kjøkkenet! Og nesten alle har den hjemme!

Del videre slik at alle dine venner også kan sikre seg godt mot brann i hjemmet! 

 

Relaterte artikler