Annonse

Blir du stukket av veps i sommer – Løp å hent dette i kjøkkenskapet!

Av

Bie- og vepsestikk er vanlig og utrolig smertefullt, men stort ikke mer alvorlige enn dette, men noen mennesker kan utvikle en livstruende sykdom.

Pixabay

Et stikk fra en veps forårsaker en skarp smerte som vanligvis varer noen sekunder. Området som har blitt stukket blir ofte rødt, smertefullt og hovent. Det kan forårsake lokal irritasjon, kløe eller smerter i timer til dager etterpå, og noen ganger kan det oppstå blemmer.

En brodd fra en bie føles akkurat som et stikk fra en veps men den etterlater en sekk, fylt med gift i huden.
Livstruende allergiske reaksjoner på grunn av anafylaksi er sjeldne. Allergisk sjokk (anafylaksi) er en akutt og livstruende allergisk reaksjon, og det er den sterkeste allergireaksjon man kan oppleve, ifølge NHI.


Ved anafylaktisk sjokk er akuttbehandlingen og bruke en EpiPen, som er en automatisk injeksjonspenn med en engangsdose adrenalin. Pasienter som har fått EpiPen må alltid bære med seg disse.

De er mer sannsynlig hos mennesker som har blitt stukket før, på grunn av følsomhet for insektgiften. Personer med kjente, alvorlig allergier er disponert.

Pixabay

Ved insektsstikk kan brodden sitte igjen under huden. Denne bør helst fjernes så fort som mulig, for eksempel med en pinsett eller en nål. Dersom det kun er snakk om en lokalreaksjon kan nedkjøling i form av kaldt vann eller isbiter også ha en lindrende effekt.


Pixabay

Is er en flott måte å bidra til å redusere hevelsen fra et vepsestikk. Dette er fordi den kalde temperaturen hjelper med å bremse blodstrømmen til insektstikket. Bare ta en isbit eller en pose med frosne erter og legg den på vepsestikk i rundt 20 minutter. Om du bruker en isbit må du sørge for å beskytte stikkstedet med et papirhåndkle eller klut, ifølge rentokil.
Du kan bruke eddik eller eplesider eddik på stikket ved å ta litt eddik på en bomullsdott og legge den på vepsestikket. Eddikens surhet hjelper til med å nøytralisere vepsegift.

Del gjerne videre dette smarte tipset med dine venner! 

LES OGSÅ: Blir du bitt i sommer, burde du vite av hva! Her er de 10 mest kjent stikkene!

Relaterte artikler