15.2 C
Oslo
onsdag, september 23, 2020
Hjem Helse Her er 6 gode grunner til at promping er bra for helsen...

Her er 6 gode grunner til at promping er bra for helsen din. Dette visste du kanskje ikke!

- Annonse -

Dette er kanskje ikke det mest dagsaktuelle teamet man snakker om med noen, men her skal vi ta for oss noen gode fordeler med det å prompe.
At du promper er et godt tegn på at du har et sunt fordøyelse system. Vi spiser mange ganger i løpet av en dag, vi spiser i snitt 5 til 10 ganger hver eneste dag.
Det er noen mat som får oss til å prompe mer enn normalt.

Vi promper ofte når vi spiser mye karbohydrater som søte poteter, bønner, havre og hvete.
Mat som har høyt næringsinnhold skaper ofte vondere lukt når du promper.

- Annonse -

Her er  6 gode grunner til at du burde prompe, enten om du promper 3 eller 60 ganger i løpet av en dag. 

1. Det å prompe reduserer at du føler deg oppblåst, grunnen til at du føler deg oppblåst er at det er mye gass i tarmen.
Da er det viktig og slippe ut prompen så du slipper å føle at buksa og alt sitter trangere.

2. Vi alle har forskjellig tarm, ingen er like. Men det å prompe vil hjelpe deg og balansere maten du har spist. Spiser du mye rødt kjøtt fører dette ofte til en ekstremt sterk og ubehagelig lukt.
Men spiser du mye karbohydrater fører dette til at du promper mer, men med en litt milder lukt.

- Annonse -

3. Hvis du ikke slipper ut prompen, men holder den inne alt for lenge kan det føre til store magesmerter. Har du mye gass i tarmkanalen din kan du faktisk få en veldig oppblåst mage, og det kan være veldig vondt.
Hvis du prøver å prompe men du ikke får den ut, kan du massere magen for stimulere gassen i magen din. Det vil ofte hjelpe det til å få den ut.

4. Vår promp forteller faktisk mye om vår helse, du burde være oppmerksom på hvor mye du promper hver dag. Er det ofte, eller er det sjelden? Lukter det vondt eller føler du noen smerte når du promper?
Lider du av flatulens kan dette være tidlige signaler kroppen gir deg på at du har noen helseproblemer du ikke vet om. Opplever du noe av dette som unormalt, at det plutselig lukter veldig vondt, eller at du kontant har mye luft i magen, burde du ta kontakt med legen din for en nærmere undersøkelse.  Spesielt om du ikke har endret noe på kostholdet eller maten du spiser, være litt obs på dette fremover.

5. Du kan også lide av noen matallergier du ikke kjenner til. Dette kan også føre til at du ofte har mye gass i  magen. En ting som gjelder mange her er at de lider av laktoseintoleranse og i noen tilfeller cøliaki.
Opplever du at du får ekstremt mye luft i magen etter at du har spist enkelte matvarer, burde du kontakte legen din. Legen kan utføre enkelte tester for å utelukke eller bekrefte dette. Da kan du få en god pekepinn på hva du burde spise, og hva du burde styre unna.

6. Det og prompe føles faktisk veldig bra, det kan vi nok alle innrømme for oss selv. Det og slippe ut en promp du har spart på lenge, spesielt når du kjenner at det klemmer i magen grunnet gassen.
Det og holde prompen inne kan også føre til at du blir irritabel og får en veldig kort lunte, dette er absolutt ikke bra for deg eller de rundt deg. Ta deg heller en ekstra tur på toalettet og slipp den ut, du vil føle deg mye bedre.

Det er ofte veldig flaut og prompe foran andre mennesker uansett hvem det, om det er din samboer, kone eller mann. Det beste er å prompe når du er helt alene og ingen kan høre deg.
Men opplever du mye gass i tarmen, og at du daglig må prompe veldig mye kan du prøve noen enkle øvelser. Du kan spise sakte og tygge maten ekstra lenge, du burde også unngå kullsyreholdige drikker som brus etc.
Det kan være lurt begrense inntaket av meieri produkter, og best av alt, kom deg i gang med mosjon. Da deg en gå tur, løpe tur eller en sykketur. Det er godt for tarmene dine med mye bevegelse på daglig basis.

Hvis du føler at prompen din er sunn og frisk, er det et godt tegn på at fordøyelsesystemet ditt funker akkurat slik det skal.

Del gjerne videre med noen som også burde lese dette! 

Kilde og forsidebilde: Remedydaily

-- Annonse --

DU LIKER KANSKJE OGSÅ

FLERE ARTIKLER

Eilev Bjerkerud (31), tidligere vinner av «Farmen» og «Skal vi danse» – Avslører gode nyheten!

Eilev Bjerkerud vant Farmen i 2015, og ble et kjent ansikt for det norske...

Moren er helt sønderknust når bare ett barn møter opp i guttens 5 års dag – sønnen har Downs syndrom!

En sønderknust mor til en gutt med Downs syndrom har delt en tårevåt video...

Tyver forsøker å rane baren, men da viser den 85 år gamle oldefaren hvem som er sjefen!

En 85 år gammel oldefar som klarte å takle ranere med avsagd hagle og...

Karen-Marie Ellefsen med overraskende beskjed: «Sikkert ikke fortjent…»!

Programleder og sportskommentator Karen-Marie Ellefsen har jobbet i NRK siden 1979. Hun har banet...

Martha Louise fikk seg en stor overraskelse på bursdagen sin

Märtha Louise ble født 22. september 1971 på Rikshospitalet i Oslo. Hun er nummer...

Verdens første overlevende syvlinger gjør seg klar til å feire sin 23 års dag – Slik ser de ut i dag!

Å tenke på tvillinger, trillinger eller til og med firlinger må være spennende –...
- Annonse -

MEST POPULÆRE

Moren er helt sønderknust når bare ett barn møter opp i guttens 5 års dag – sønnen har Downs syndrom!

En sønderknust mor til en gutt med Downs syndrom har delt en tårevåt video etter at bare én person dukket opp på bursdagsfesten hans. Kvinnen...

Eilev Bjerkerud (31), tidligere vinner av «Farmen» og «Skal vi danse» – Avslører gode nyheten!

Eilev Bjerkerud vant Farmen i 2015, og ble et kjent ansikt for det norske folk. I tiden etter denne seieren ble han en av de...

Moren til Christine Koht bryter ut i tårer – Etter beskjeden fra sykehuset!

Moren til Christine Koht i tårer etter å ha fått en helt spesiell melding fra Rikshospitalet! Christine Koht(53), den folkekjære programlederen og komikeren fikk påvist...

Christine Koht med rørende beskjed sine følgere: «Legen sier til meg…..»

Christine Koht er elsket av hele folket, og har virkelig satt sine spor i mange. Den sprudlende og glade jenta som alltid har et smil...